Duktighetshelg och brödbak.
Recept: 25 gram jäst🔺 5 dl vatten🔺 1 msk matolja🔺 1 l (10 dl) vetemjöl🔺 4 dl rågsikt🔺 2 tsk salt🔺 Smula jästen i en bunke och slå 37 grader varmt vatten över och rör om.🔻 Tillsätt oljan och ca. 7 dl av vetemjölet och 4 dl rågsikten.🔻 Degen arbetas jämn.🔻 Låt jäsa i 1 timma med eller utan bakduk.🔻 Arbeta in saltet och 3 dl av vetemjölet.🔻 Tag upp degen på bakbordet och forma till två stycken limpor eller 2 stora bullar.🔻 Lägg dem på en smord bakplåt och täck över med en bakduk.🔻 Låt jäsa till dubbel storlek ca. 40 minuter-1 timma.🔻 Sätt på ugnen på 200 grader.🔻 Skåra med ett rakblad eller en vass kniv 2-3 skåror snett över det jästa brödet.🔻 Pensla med kallt vatten, så det bildas en god skorpa vid gräddningen.🔻 Gräddas i 30-35 minuter.🔻 Låt brödet kallna på bakgaller utan bakduk, så det bildas en god skorpa.